KAMPEN OM AT BLIVE DEN NÆSTE 'ÅRETS KOK'
Hvem kan deltage?
Alle danske statsborgere med svendebrev som kok eller tilsvarende udenlandsk uddannelsesbevis kan tilmelde sig og deltage i semifinalen.
Finalen:
Finaleopgaven vil afspejle virkeligheden i restauranten, og dommerpanelet vil rigtig gerne se personlighed i retterne. Der er mulighed for at præsentere retterne for dommerne (dette er frivilligt), blot skal det være inden for egen tidsramme, således det ikke får indflydelse på den efterfølgende finalists aflevering.
Ved finalen skal hver finalist indenfor 6 ½ time tilberede en 3-retters menu. En ret er kendt på forhånd og kan trænes på, en ret er med kendt hovedemne, og en ret er ukendt og tilberedes på baggrund af udleverede råvarer på dagen. Til den kendte ret har finalisterne mulighed for at medbringe service til dommernes serveringer. Couverter til gæsterne skal anrettes på det udleverede service.
Hver deltager skal fremstille 13 couverter:
7 til servering for indbudte gæster, 5 til dommerbedømmelse og 1 til udstilling/fotografering.
Forretten skal afleveres efter 4 ½ time, hovedretten efter 5 ½ time, og desserten efter 6 ½ time.
Under konkurrencen har finalister i Årets Kok ikke adgang til restaurantområdet.
Ved finalen må hver deltager have 1 assistent med (en kokkeelev, der endnu ikke er udlært den 21. marts – udlæringsdatoen er den dato, der er angivet på elevens uddannelsesaftale).
Finalisterne skal selv medbringe udstyr.
Der vil foregå en simultan afvikling af Årets Kok og Årets Tjener. Dette betyder, at hver finalist kobles sammen med en af de 8 finalister, der deltager i konkurrencen om at blive Årets Tjener. Der er tale om 2 selvstændige og gensidigt uafhængige konkurrencer, hvor den enkelte deltagers præstation alene har betydning for egen placering.
Årets Nytænker:
Et element i finalen er kåringen af Årets Nytænker og tildeles den forret, hovedret eller dessert, som skiller sig ud fsva. nytænkning, personlighed og kreativitet.
Årets Assistent:
Den assistent der gør det bedst på finaledagen kåres som Årets Assistent.
Bedømmelse:
Dommerpanelet vil gerne se personlighed og kreativitet i retterne. Bedømmelsen vil lægge sig op af de internationale regler, som bliver anvendt i Worldchefs (WACS) konkurrencer. Alle deltagere vil i alle kategorier starte med max. point, hvorefter der vil ske en reduktion af point for fejl og mangler. Dommerpanelet vil dømme både køkken og smag.
Der bedømmes på:
- Smag (grundsmage, dufte og tekstur)
- Præsentation (kreativitet/personlighed, helhedsindtryk, harmoni, nyhedsværdi og komposition)
- Service (service-hygiejne, spild, anretningsteknik og samarbejde)
- Klargøring, forberedelse, køkkenteknik, udnyttelse af hovedemner
- Hygiejne generelt
- Mise en place herunder råvarehåndtering
- Spild /økonomi
Ansatte hos et medlem af dommerkomiteen - og personer, der er i familie med et medlem af dommerkomiteen - kan deltage.
Arrangørerne forbeholder sig ret til at bruge og publicere alle opskrifterne.
Præmier:
1. præmie kr. 40.000,00
2. præmie kr. 10.000,00
3. præmie kr. 5.000,00
Alle finaledeltagere får et diplom og en gave for deres deltagelse i konkurrencen.
Arrangørerne tilbyder overnatning fra dagen før finalen samt fortæring på finaledagen for deltagere og assistenter.
Finalister ved Årets Kok 2023:


Program
for finalen 2023
Tirsdag den 21. marts 2023 på Madværkstedet
ÅRETS KOK:
Kl. 8.00: Første køkken starter
Kl. 8.35: Sidste køkken starter
Kl. 12.00: VIP-gæster ankommer
Kl. 12.30: Første forret serveres
Kl. 13.05: Sidste forret serveres
Kl. 13.30: Første hovedret serveres
Kl. 14.05: Sidste hovedret serveres
Kl. 14.30: Første dessert serveres
Kl. 15.05: Sidste dessert serveres
Kl. 16.30: Præmieoverrækkelse
ÅRETS TJENER:
Kl. 08.00 - 08.35: Borddækning
Kl. 08.35 - 09.50: Vinforklaring
Kl. 10.05 - 11.00: Flambering
Kl. 11.15 - 11.55: Tranchering
Kl. 12.00: VIP-gæster møder
Kl. 12.10 - 12.45: Skænkning af mousserende vin
Kl. 12.30 - 13.05: Servere forret
Kl. 12.45 - 13.25: Spiritusidentifikation
Kl. 13.30 - 14.05: Servere hoveret
Ostevogn
Kl. 14.30 - 15.05: Servere dessert
Kl. 16.30: Præmieoverrækkelse